Slovenské Tatra bance loni klesl čistý zisk o 28 procent

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. března (ČTK) - Slovenská finanční skupina Tatra banka Group (TBG), která zahrnuje i přední peněžní ústav Tatra banka, loni hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem 94,88 milionu eur (asi 2,42 miliardy Kč). To je proti předchozímu roku pokles o 27,7 procenta. Banka pokles zisku zdůvodnila výpadkem výnosů z devizových obchodů kvůli přechodu na euro, poklesem úrokových výnosů a také vyšší tvorbou opravných položek.

Čisté úrokové výnosy TBG loni klesly o 7,4 procenta na 242,35 milionu eur (asi 6,18 miliardy Kč). Ovlivnily je mimo jiné citelné změny na finančním trhu, které měly za následek zhoršení likvidity a způsobily, že se banky začaly více orientovat na vklady klientů.

Zhruba o pětinu na 89,55 milionu eur (asi 2,28 miliardy Kč) se skupině propadly čisté výnosy z poplatků a provizí. Jejich pokles souvisí i se vstupem Slovenska do eurozóny, v důsledku čehož se třeba zahraniční platby v rámci zemí eurozóny překlasifikovaly na platby domácí. Na pokles poplatků ale měla vliv i hospodářská krize, kvůli které například podniky omezily exportní aktivity.

Objem úvěrů skupiny ke konci loňského roku dosahoval 5,48 miliardy eur (asi 139,74 miliardy Kč), což byl proti předchozímu roku pokles o téměř pět procent. Růst zaznamenaly půjčky na bydlení a také americké hypotéky, které ke konci roku dohromady tvořily více než 30 procent celkového objemu úvěrů. Podíl špatných úvěrů v důsledku krize mírně vzrostl na 4,63 procenta, opravné položky a rezervy na ztráty vzrostly o více než pětinu na 52,57 milionu eur (asi 1,34 miliardy Kč).

Celková konsolidovaná aktiva TBG se ke konci loňského roku snížila na přibližně devět miliard eur (asi 229,5 miliardy Kč), zatímco o rok dříve jejich objem klesl o 9,9 procenta na 6,72 miliardy eur.

Tatra banka Group patří do rakouské finanční skupiny Raiffeisen. Kromě banky zahrnuje i další podniky, například Tatra Asset Management, DDS Tatra banky, Tatra Leasing a Centrum bydlení. TBG ke konci loňského roku zaměstnávala 3521 lidí, proti předchozímu roku se jejich počet snížil asi o desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK