Ceny ropy vzrostly k 81 dolarům za barel

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes vzrostly k 81 dolarům za barel. Ovlivnily je rostoucí ceny akcií a pokles dolarového kurzu. Nárůst ropy ale omezil opatrný postoj investorů před jednáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Očekává se, že kartel nechá vývozní kvóty stejné.

Severomořská ropa Brent podražila o 90 centů na 78,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa pro dubnovou dodávku se zvýšila o 1,11 dolaru na 80,91 USD. Během dne se ale dotkla 81,09 USD za barel.

Investoři vedle OPEC čekají také na rozhodnutí o měnové politice dvou velkých ekonomik, které ropu spotřebovávají, a to Spojených států a Číny.

Ceny ropy dnes táhly nahoru ceny akcií ve světě. Evropský akciový index FTSEurofirst 300 se zvýšil o 0,7 procenta.

Dnešní vzestup ropného trhu je také reakcí na pondělní dvouprocentní pokles cen, kdy americká ropa klesla pod 80 dolarů za barel poprvé od 4. března. Pokles cen vyvolaly obavy z inflace v Číně, která by mohla vést k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Předpokládá se, že OPEC na svém vídeňském zasedání ponechá produkční limity skupiny na stejné úrovni. Podle Saúdské Arábie, která je největším producentem ropy v organizaci, skupina v letošním roce nemusí upravovat těžbu, když trh s ropou zůstane stabilní.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 78,79 77,89 New York - Nymex WTI duben 80,91 79,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK