Americká First Solar se zapojila do evropského projektu Desertec

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 16. března (ČTK) - Americká společnost First Solar se zapojila do projektu výstavby solárních elektráren Desertec. Projekt za 400 miliard eur (asi 10,2 bilionu Kč) si klade za cíl, že do roku 2050 bude spotřebu energie v Evropě z 15 procent krýt prostřednictvím sítě obnovitelných zdrojů energie. Management First Solar uvedl, že firma se prozatím zapojuje na období tří let.

First Solar uvedla, že je prvním výrobcem fotovoltaických článků, který se do projektu zapojuje. Desertec má být svým rozsahem největším projektem na světě a bude využívat slunečního svitu na Sahaře. Energie, která bude z tohoto projektu pocházet, se bude spotřebovávat jak na tamních trzích, tak v Evropě.

Projekt se původně zaměřoval na solární tepelnou technologii, které dávali přednost hlavní členové projektu Desertec z řad rozvodných společností. Mezi ně patří například německé koncerny E.ON a RWE. Tato technologie spočívá v tom, že sluneční paprsky zahřívají kapalinu, která pohání turbíny.

Pro analytiky je velkým překvapením, že se projekt otevřel i menším výrobcům fotovoltaických článků. Ti používají odlišnou technologii, kdy se sluneční paprsky mění přímo na elektřinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK