Ukrajina si chce v Rusku vyjednat nižší ceny plynu

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 16. března (ČTK) - Ukrajina chce upravit smlouvy s Ruskem o cenách plynu. Příští týden pojede do Moskvy ministr energetiky Jurij Bojko, aby věc projednal. Uvedl to dnes nový ukrajinský premiér Mykola Azarov. Ruský dodavatel Gazprom ale v minulosti několikrát opakoval, že je se současnou smlouvou spokojen a že nevidí důvod, proč by se měla měnit.

Nově zvolený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po převzetí úřadu na konci minulého měsíce uvedl, že jedním z jeho prvních úkolů bude vyjednat pro Ukrajinu férovou cenu za dodávky ruského plynu. Vztahuje se na ně desetiletá dohoda podepsaná v lednu minulého roku, kterou Azarov označil za nespravedlivou.

"Platíme za plyn cenu, která je přibližně jedenapůlkrát vyšší než cena pro evropské spotřebitele," řekl Azarov. Dodal, že do rozpočtu již Ukrajina počítá s cenou, kterou její politici považují za optimální. Stabilizace financí je pro Ukrajinu důležitou podmínkou, aby si zajistila další podporu od Mezinárodního měnového fondu.

Smlouvu mezi Ruskem a Ukrajinou podepsaly dodavatel Gazprom a ukrajinská energetika Naftogaz za souhlasu tehdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové a Vladimira Putina za ruskou vládu. Skončil tak třítýdenní spor o ceny a podmínky dodávek mezi oběma zeměmi, kvůli němuž se Ukrajina a miliony lidí v Evropě ocitly bez plynu. Tymošenkovou, která minulý měsíc těsně prohrála prezidentské volby, tehdy ostře kritizovala opozice, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK