Sněmovna by měla schvalovat zlevnění elektřiny ze slunce

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Sněmovna by dnes mohla schválit návrh, který umožní státu zlevňovat výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických zdrojů. Před schvalováním je i návrh, který zvyšuje podíl biosložky v pohonných hmotách a nový zákon o České národní bance. Tento zákon má upravit fungování české centrální banky po přijetí eura.

Prvním bodem na návrhu dnešního jednání je novela, která umožní Energetickému regulačnímu úřadu snižovat výkupní ceny z fotovoltaických zdrojů. Vláda navrhuje, aby to bylo o více než pět procent ročně, sněmovní hospodářský výbor naproti tomu navrhuje, aby to mohlo být až o čtvrtinu ročně.

Novela, kterou se nyní poslanci zabývají, má mimo jiné zamezit vysokému nárůstu počtu žádostí o připojení těchto zdrojů do rozvodné sítě a zdražování elektřiny. Zájem o budování fotovoltaických zdrojů je obrovský, protože ceny článků klesly podle ministerstva průmyslu a obchodu až o 40 procent. Na rychlé přijetí změny apelují u poslanců šéfové tří velkých českých energetických firem: ČEZ, E.ON a Pražské energetiky.

Poslanci by také měli rozhodnout, zda se zvýší podíl biosložky v benzinu a naftě. Podíl by měl vzrůst u nafty ze současných 4,5 procenta na 6,3 procenta a u benzinu z nynějších 3,5 procenta na 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK