Inspektorát práce zahájí s automobilkou Hyundai správní řízení

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Nošovice 17. března (ČTK) - Inspektorát práce zahájí správní řízení s nošovickou automobilkou Hyundai. Firma totiž souhlasila se závěry kontroly, při které inspektoři odhalili přibližně 50 závad. Společnosti hrozí ve správním řízení až dvoumilionová pokuta.

Inspektorát navíc tento týden vydal opatření, podle kterého musí automobilka všechny závady v oblasti bezpečnosti a pracovních podmínek odstranit. ČTK o tom informovala vedoucí inspektorka Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj Václava Kociánová. Stanovisko firmy ČTK zjišťuje.

"Firma protokol z kontroly nerozporovala, nevyužila své právo, že by požádala o jeho přezkoumání. To, co jsme uvedli do protokolu, firma akceptovala," uvedla Kociánová. Následně inspektorát s firmou zahájí správní řízení. "Přesný termín zahájení správního řízení ještě neznáme, rozhodneme o něm na přelomu března a dubna," dodala.

Lednová kontrola oblastního inspektorátu práce v nošovické automobilce Hyundai zjistila závažné nedostatky a porušení zákoníku práce, například při nařizování přesčasů. Právě kvůli nařizovaným přesčasům a špatným pracovním podmínkám zaměstnanci automobilky na začátku loňského prosince přerušili hromadně práci. Později odbory ve firmě vyhlásily stávkovou pohotovost.

Firmě kvůli porušení právních předpisů hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun. "Náš inspektorát zatím této horní hranice nevyužil, nejvyšší postihy se pohybují kolem poloviny nejvyšší možné zákonné sazby. Jaký bude postih u Hyundai, je těžké předjímat, o tom se teprve bude rozhodovat," řekla ČTK Kociánová. Inspektorát bude brát v úvahu, že automobilka závady uznala a přistoupila aktivně a vstřícně k jejich odstranění.

Většinu nedostatků musí firma odstranit do jednoho měsíce, případně u některých závad do dvou měsíců. U problémů v pracovně-právních vztazích, které se týkají nařizování přesčasů, už podle vedoucí inspektorky dochází k nápravě. "U nich byly dány poslední termíny odstranění do 27. března. Takže buď je odstranili, nebo poslední závady odstraňují," uvedla Kociánová. Některé výjimečné závady, které se dají odstranit pouze při odstávce výroby, má firma dovoleno vyřešit do konce srpna.

Podle inspektorů nebyly pro nařizování přesčasů dodržovány zákonem stanovené podmínky. Firma také měla nedostatečně zpracované provozní předpisy pro různá zařízení, nedostatečně školila zaměstnance, inspektoři také zjistili závady v oblasti organizace práce nebo při práci v noci. Inspektoři rovněž firmě vytkli nedostatečnou zdravotní kontrolu při uzavírání pracovního poměru nebo špatnou komunikaci se základní odborovou organizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK