Senát schválil dluhopisy za 14 mld. Kč na loňský schodek rozpočtu

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Senát schválil vládě zákon o vydání dodatečných dluhopisů za 14 miliard korun na krytí schodku loňského rozpočtu. Ten měl být původně 38 miliard korun, ale nakonec kvůli hospodářské krizi a výpadku příjmů vzrostl na 192 miliard korun. Návrh musí ještě posoudit prezident.

Ministr financí Eduard Janota uvedl, že peníze z těchto dluhopisů potřebuje "formálně zaúčtovat do státního závěrečného účtu za rok 2009". Tyto peníze totiž už musel v závěru loňského roku použít k zákony stanoveným výdajům na důchody, politiku nezaměstnanosti, nemocenské dávky a na závazky z dluhové služby.

Senátoři o dluhopisech rozhodli po více než dvouhodinové debatě mimo jiné o tom, kdo za rozpočtové schodky a zadlužování České republiky může. Vzájemně se z toho obviňovali sociální a občanští demokraté. Pro zákon nakonec hlasovalo 61 ze 70 přítomných senátorů.

Nové dluhopisy odmítl podpořit například Luděk Sefzig (ODS), uvedl, že se nechce podílet na dalším zadlužování svých dětí. "Kdybychom všichni vyjádřili svůj protest nad zadlužováním země tím, že to neschválíme, tak skutečně jediný efekt by to mělo ten, že kromě například nevyplacených důchodů by nemohly být vyplaceny ani ty zaměstnanecké benefity, které jste si tady odhlasovali minulý týden," namítl další senátor ODS Jiří Nedoma. Dluhopisy jsou podle něj nejmenším zlem.

Jaroslav Kubera (ODS) nabídl zavedení daně z dluhu. Vypadat by podle něj mohla tak, že by na umořování státního dluhu směřovalo jedno procento z vyplácených mezd. Janota ale toto nestandardní řešení odmítl, podle něj by přineslo jen osm až deset miliard korun, zatímco státní dluh už převýšil jeden bilion korun. "Ministerstvo financí nepracuje na žádné dani, která by měla zvýšit zdanění," opakovaně zdůraznil. Zastavit zadlužování lze jen při sestavení vyrovnaného státního rozpočtu, dodal

Další občanští demokraté jako opatření proti dalšímu zadlužování navrhli zákon o vyrovnaném státním rozpočtu či stanovení takzvané dluhové brzdy, tedy stropu pro zadlužování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK