Coface očekává v ČR zlepšení platební morálky ve druhém pololetí

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Společnost Coface Czech očekává v Česku zlepšení platební morálky podniků a pokles počtu podaných insolvenčních návrhů ve druhém pololetí roku 2010. Platební morálka ve světě se začíná zlepšovat od poloviny loňského roku, řekl dnes novinářům ředitel Coface Czech Radek Laštovička.

"V ČR o zlepšení platební morálky nelze hovořit, zatím může jít jen o statisticky zanedbatelný výkyv," uvedl Laštovička. Počet podaných návrhů na insolvenční řízení v tuzemsku byl na historickém maximu v červnu 2009, celkově byly podle něj jejich počty ve druhém až čtvrtém čtvrtletí loňského roku relativně stabilizované.

Největší meziroční nárůst firemních insolvencí byl loni v kraji Vysočina, v Plzeňském kraji a ve Středočeském kraji. Naopak nejnižší byl v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Míra insolvencí, která odráží počet insolvenčních návrhů na celkovém počtu podniků, byla nejvyšší v Praze a v Jihomoravském kraji. Nejnižší byla v Karlovarském a Středočeském kraji.

Z hlediska jednotlivých odvětví byla nejvyšší míra insolvencí ve výrobě a prodeji pohonných hmot, výrobě plastů a gumárenství, textilním průmyslu a zpracování kovů a hutnictví. Největší nárůst insolvencí zaznamenalo hutnictví, naopak jejich pokles byl ve sklářství, veřejných službách, farmaceutickém průmyslu a nástrojářství.

Výrobci, kteří vyvážejí, se zotavují se stoupající poptávkou na klíčových trzích, takže počet jejich insolvencí bude klesat, upozornil Laštovička. Zato firmy závislé na spotřebě českých domácností nyní čelí propadu poptávky, což podle něj povede k nárůstu insolvenčních návrhů. "Celkově očekáváme mírný růst insolvencí do pololetí 2010," dodal.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku společnost působí od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK