Počet Britů žádajících o podporu klesl nejvíce od 1997

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. března (ČTK) - Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti v únoru klesl o 32.300, což byl nejvyšší pokles od roku 1997. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad. Analytici naopak čekali růst počtu žádostí o 8000.

Úřad současně revidoval údaje za leden. Původně počítal s růstem počtu žadatelů o 23.500, tento údaj však snížil na 5300. "Jsem překvapen velikostí poklesu," komentoval údaje ekonom Société Générale Brian Hilliard. "Obnovují očekávání, že nezaměstnanost se stabilizovala a mohla by mít klesající trend," dodal.

Míra nezaměstnanosti v Británii podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) ve třech měsících do ledna činila 7,8 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 33.000 na 2,449 milionu. Čísla jsou sice na jedné straně příznivá, na druhé straně však statistika rovněž ukázala, že celková míra zaměstnanosti je nejnižší od konce roku 1996, což naznačuje, že oživení ekonomiky bude kostrbaté.

Británie se ve čtvrtém čtvrtletí stala poslední velkou světovou ekonomikou, která se vymanila z recese. Hrubý domácí produkt proti předchozím třem měsícům stoupl o 0,3 procenta, a ukončil tak pokles, který trval šest čtvrtletí, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK