Čínská Geely asi získá kontrolu nad výrobcem londýnských taxíků

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. března (ČTK) - Čínská automobilka Geely by měla získat většinu akcií výrobce tradičních černých londýnských taxíků Manganese Bronze. Ztrátová britská firma dnes sdělila, že z Coventry do Šanghaje se přesune další značná část produkce těchto vozů.

Manganese Bronze uvedla, že uvažuje o emisi nových akcií, které by koupila právě Geely. Ta již v britské firmě drží 20 procent. Geely by tak získala na Manganese Bronze, jejíž tržní hodnota činí necelých 26 milionů liber (asi 735 milionů Kč), nejméně 51 procent akcií. Čínská firma jedná nyní rovněž s americkým Fordem o koupi švédského výrobce osobních vozů Volvo.

"Je to pro nás tak trochu bod zlomu," řekl agentuře Reuers šéf Manganese Bronze John Russell. "Nyní jsme v bodě, kdy můžeme pomýšlet na to, že budeme s naším čínským partnerem budovat těsný vztah," dodal. Jeden z manažerů Geely však sdělil, že firma ještě o zvýšení svého podílu v britském výrobci nerozhodla.

Manganese Bronze již v Číně vyrábí některé díly taxíků a dnes oznámila, že do Šanghaje přesune i výrobu šasi a karosérií. Slíbila však, že konečné montáže zůstanou v Anglii a všechny dovážené díly budou procházet přísnou kontrolou, zda vyhovují britským normám i ještě přísnějším firemním standardům.

Manganese Bronze utrpěla za loňský rok ztrátu před zdaněním 7,3 milionu liber. Firma na trhu londýnských taxíků ztrácí v posledním roce a půl podíl ve prospěch vozů Mercedes Vito, které prodává firma Eco City Vehicles. Ta již získala na tomto trhu podíl 30 procent a v kontrastu s plány svého konkurenta oznámila, že plánuje zvýšit produkci v Coventry a přijmout zde nové zaměstnance.

Coventry je tradičním místem výroby londýnských taxíků, které bývaly označeny tabulkou "Made in Coventry with pride" (S hrdostí vyrobeno v Coventry).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK