Francouzská EDF slíbila Bruselu, že postupně otevře trh rivalům

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. března (ČTK) - Evropská komise přistoupila na slib francouzského elektrárenského koncernu EDF, že otevře trh rivalům, a přestala ho vinit z toho, že zneužil dominantní pozice na trhu. Právně závazný krok největší evropské energetiky znamená, že se EDF vyhne potenciální pokutě od komise.

Ta ve zprávě uvedla, že rozhodnutí zvýší konkurenci na francouzském trhu s elektřinou a prospěje i ekonomice jako celku. EU usiluje o jednotný a otevřený trh s energiemi, aby měly firmy snazší přístup k elektřině a plynu a díky konkurenci i k nižším cenám.

EDF je v Evropě pátou energetikou, která se s komisí dohodla v kauze o zneužití dominantní tržní pozice. Předchozí případy se týkaly skupiny ENI z Itálie, německých koncernů E.ON a RWE a francouzské energetiky GDF Suez.

EDF podle zprávy komise slíbila, že nechá každý rok významný počet zákazníků uzavřít smlouvy s jinými dodavateli elektřiny. Závazek se vztahuje na deset let, pokud tržní podíl EDF neklesne dva roky za sebou pod 40 procent. EDF také zruší omezení dalšího prodeje elektřiny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK