Lidé v Rudné protestují proti průjezdu kamionů městem

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rudná (u Prahy) 17. března (ČTK) - Na 120 lidí dnes v Rudné u Prahy zablokovalo silnici vedoucí městem. Protestují proti průjezdu kamionů. Akce má podporu místní radnice, podle starostky Jany Kozákové nadměrný provoz nákladních aut denně obtěžuje zhruba osm stovek lidí. Podél Rudné vede dálnice D5 z Prahy na Plzeň.

Lidé drží transparenty Stop kamionů v Rudné a volají: "Kamiony nechceme", "Rudná není dálnice".

"Překračují se limity hluku a povolené emise, máme obrovským způsobem znečištěné ovzduší," tvrdí starostka. Řešením by podle ní bylo umístit na silnici značku zákaz vjezdu nákladních automobilů nad 26 tun. Zatím se to ale nepodařilo prosadit. Úředníci z odboru dopravy černošické radnice, tedy z pověřené obce, jež dopravní značení v Rudné povoluje, podle ní argumentovali tím, že k tomu nedal souhlasné stanovisko dopravní inspektorát.

Nadměrná dopravní zátěž je dlouhodobě velkým problémem Středočeského kraje. Vozovky v regionu patří k nejvytíženějším v Česku a jejich stav je žalostný. Potíže způsobují zejména přetížená nákladní auta, která se po zavedení mýtného přesunula z dálnic na silnice nižších tříd.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK