Farmaceutická společnost Teva prý koupí firmu Ratiopharm

18.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 18. března (ČTK) - Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries se dohodla na převzetí německého výrobce generických léků Ratiopharm za více než 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč). Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené s dohodou. Oba podniky působí také v České republice.

Teva údajně v boji o německý podnik porazila amerického konkurenta Pfizer a islandského rivala Actavis. O dohodě dnes informovaly rovněž zdroje agentury DPA. "Teva Pharmaceuticals rozhodla tuto soutěž ve svůj prospěch," citovala agentura své zdroje.

Teva v roce 2005 získala koupí americké společnosti Ivax opavskou firmu Ivax Pharamceuticals. Převzetím konkurenta Barr pak získala brněnskou společnost Pliva-Lachema.

Ratiopharm v Česku působí prostřednictvím firmy ratiopharm CZ, která se zaměřuje na obchod s generiky. Česká pobočka vznikla v roce 1998. Mateřskou společnost založil v roce 1974 Adolf Merckle. Ten patřil k nejbohatším lidem v Německu, loni však spáchal kvůli finančním problémům sebevraždu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK