Euro kvůli Řecku oslabuje, k dolaru spadlo nejníže za dva týdny

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. března (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích pokračuje v poklesu a k dolaru spadlo nejníže za dva týdny. Investoři se i nadále soustředí na dluhové problémy Řecka a případnou pomoc z eurozóny.

V 17:20 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,66 procenta na 1,3513 USD a je na nejlepší cestě vykázat nejhorší týdenní výkon k dolaru od konce ledna. Vůči jenu evropská měna klesla o půl procenta na 122,28 JPY. Dolar k jenu stoupl o 0,12 procenta na 90,46 JPY.

Euro ve čtvrtek oslabilo kvůli zprávám, že je vysoce nejisté, zda zbývající země eurozóny poskytnou finanční pomoc Řecku, které má problémy s obsluhou svého dluhu. "Napětí kolem Řecka se stupňuje," uvedl stratég firmy BNY Mellon Michael Woolfolk.

Řecko ve čtvrtek uvedlo, že se mu nepodaří dosáhnout slibovaného snížení deficitu, pokud zůstanou vysoké úrokové sazby, a mohlo by požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Současně však popřelo zprávy z tisku, že se plánuje obrátit na MMF již na počátku dubna, pokud se členové Evropské unie na summitu příští týden nedohodnou na záchranném plánu pro Řecko, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK