Americké akcie oslabují, vliv má dolar a den čtyř čarodějnic

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování bez větších změn, ještě během dopoledne ale začaly klesat a jejich ztráty se postupně prohlubovaly. Dnešek je jedním ze čtyř dnů v roce, který se označuje jako den čtyř čarodějnic a pro který je typická vysoká kolísavost kurzů.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.717 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel více než půl procenta. Širší index S&P 500 ve stejnou dobu odepisoval 0,7 procenta a nacházel se blízko 1158 bodů, index Nasdaq Composite ztrácel dokonce 0,9 procenta a pohyboval se v blízkosti 2369 bodů.

Oslabovaly například akcie těžebních společností, kterým škodil pokles cen ropy v důsledku sílícího dolaru. Výrazně naopak oslabovalo euro, které se ocitlo pod dalším tlakem v důsledku problémů, s nimiž se potýká Řecko. Zájem byl o akcie společnosti Boeing, které podpořily Dow Jonesův index, v němž mají výrazné zastoupení. Prudkému poklesu ale neunikly akcie Palm, na které doléhá nepříznivý výhled tržeb.

"Dolar je velmi silný, což nepříznivě doléhá na akcie firem, které mají souvislost s komoditami, a také na firmy, které velkou část tržeb generují v zahraničí," poznamenal hlavní analytik společnosti RDM Financial Michael Sheldon, jehož citovala agentura Reuters.

Investoři si dnes všímali také akcií firem z odvětví zdravotní péče. Ve Spojených státech se schyluje k hlasování o reformě systému, takže se bude těmto akciím věnovat větší pozornost. Index zdravotních pojišťoven připsal dopoledne zisk asi 1,6 procenta, částečně ale pod vlivem příznivého vývoje a výhledu v pojišťovně Aetna.

Dnešek je jedním ze čtyř dnů v roce, kterým se říká den čtyř čarodějnic. V tento den končí platnost futures kontraktů na akciové indexy, opcí na akciové indexy, futures na akcie a opcí na jednotlivé akcie. Akcie v tyto dny výrazněji kolísají, protože obchodníci uzavírají pozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK