Boeing urychlí výrobu letadel; registruje vyšší poptávku

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/New York 19. března (ČTK) - Americký výrobce letecké techniky Boeing urychlí plánované zvýšení výroby dopravních letadel 777 a 747. Jde o modely, které se nasazují zpravidla na delší lety a po nichž firma už teď registruje vyšší poptávku. Podle analytiků lze oznámení Boeingu chápat tak, že letecká doprava ze z hospodářské krize a propadu poptávky zotavuje rychleji, než se předpokládalo.

Oba zmíněné modely jsou schopny pojmout více než 300 pasažérů a letecké společnosti je často využívají i k mezikontinentálním letům. Letadla, která jsou úspornější než jiné modely, už si objednalo několik aerolinek z Asie.

"Myslím, že je to fantastické. Dostáváme teď spoustu zpráv, že výhled v odvětví letecké dopravy se zlepšuje," řekl analytik leteckého sektoru ve společnosti C.K. Cooper & Co Alex Hamilton. "Poptávka se vrací a zlepšuje se celá letecká doprava," dodal.

Zpráva značně přispěla k celkovému zlepšení nálady na akciových trzích. Americké burzy dnes sice oslabovaly, za jejich ztrátami ale stály převážně technické důvody, z části i fakt, že dnes končí platnost řady termínových kontraktů, kdy je trh celkově více rozkolísaný. Boeing tak alespoň pomáhal mírnit pokles Dow Jonesova indexu, jehož je součástí.

U modelu 777 Boeing plánuje výrobu zvýšit na sedm kusů měsíčně, zatímco dosud jich vyráběl pět. Změnu zavede v polovině příštího roku, dosud firma počítala s jejím zavedením až začátkem roku 2012. U modelu 747 chce výrobu zvýšit na dva kusy měsíčně, zatímco nyní má plán 1,5 kusu měsíčně. Změnu Boeing zavede v polovině roku 2012, dosud předpokládal, že výrobu zvýší až od poloviny roku 2013.

Za překvapivě silným oživením v letecké dopravě je vedle zájmu asijských aerolinek také zájem leteckých společností z Latinské Ameriky. Zlepšení je patrné i ve Spojených státech, avšak zdaleka ne tak výrazné, jako jinde ve světě.

Se zlepšením v odvětví počítá i Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), které snížilo odhadované ztráty leteckých společností na letošní rok na zhruba 2,8 miliardy dolarů (asi 52,4 miliardy Kč). To je proti původním odhadům asi polovina. Odhad ztrát za loňský rok už sdružení snížilo na 9,4 miliardy z předchozího odhadu 11 miliard dolarů.

Řada světových aerolinek za loňský rok hospodařila se ztrátami, což byl důsledek citelného propadu poptávky v důsledku hospodářské krize. Boeing dnes oznámil, že v letošním roce počítá s celkovým oživením letecké dopravy a příští rok už prý aerolinky budou opět v zisku. Boeing je druhým největším výrobcem dopravních letadel na světě, prvenství patří evropskému výrobci Airbus ze skupiny EADS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK