Odbory vyzvaly BA k diskusi, aby se další stávce předešlo

21.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (ČTK) - Odboroví předáci vyzvali k nové diskusi s vedením letecké společnosti British Airways, která by předešla chystanému pokračování nynější stávky. Kvůli protestu palubního personálu se dnes rušily stovky letů a situace postihla další tisíce cestujících.

Generální tajemník odborového svazu Tony Woodley doufá, že se díky novým jednáním s BA nebude muset konat druhá stávka, která je plánovaná na čtyři dny od 27. března. Woodley to podle agentury Reuters napsal v dopise pro členy svazu.

Stávka, která začala v noci na sobotu, je přitom nepříjemná i pro kabinet premiéra Gordona Browna. Odborový svaz Unite je největším jednotlivým finančním přispěvatelem vládnoucí Labouristické strany.

Stávka palubního personálu v BA pokračuje druhým dnem. Spoustě cestujících se zkomplikovaly plány, ale firma tvrdí, že její náhradní provoz dnes funguje dobře. Podle odborového svazu Unite zůstalo množství letadel na zemi a do práce nenastoupilo 10.000 jeho členů.

BA zabránily většímu chaosu tím, že přeškolily zaměstnance a najaly si letadla a personál od konkurenčních leteckých společností. Předpokládá se ale, že zhruba 1100 letů z 1950 se bude muset během třídenního protestu zrušit.

Společnost ještě před stávkou uvedla, že chce během prvních dvou dnů stávky odbavit denně až 49.000 cestujících. Průměr pro normální březnový víkend je přitom 75.000 za den, napsala AP. Českých cestujících se dnes dotklo zrušení ranního spoje z Prahy do Londýna a večerného letu v opačném směru. O odvolání obou letů aerolinky informovaly s předstihem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK