Volkswagenu na Slovensku loni prudce klesl zisk na 57 milionů eur

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. března (ČTK) - Slovenské dceřiné společnosti německé automobilky Volkswagen v loňském roce výrazně klesl čistý zisk na 57 milionů eur (v přepočtu 1,5 miliardy Kč) z 282 milionů eur v roce 2008. Obrat jednoho z největších vývozců a tahounů slovenského průmyslu se snížil o více než dvě pětiny na 2,94 miliardy eur. Novináře o tom dnes informovalo vedení společnosti Volkswagen Slovakia. Výsledky firmy loni výrazně poznamenal pokles poptávky způsobený světovou hospodářskou krizí.

Bratislavský závod VW loni vyrobil přibližně 106.000 vozů, v roce 2008 sjelo z výrobních linek továrny 188.000 aut. Téměř celá produkce firmy směřovala na vývoz. Továrna se orientuje hlavně na výrobu luxusnějších sportovně-užitkových vozů Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne.

Největší část vozidel, asi dvě pětiny, společnost vyvezla na mateřský, německý trh. Nejvíce však vzrostla poptávka v Číně, kam automobilka exportovala zhruba 13 procent loňské výroby. Na Slovensku zůstalo pouze přibližně jedno procento vozů.

Volkswagen loni na Slovensku zvýšil investice na zhruba 200 milionů eur z 87 milionů eur v roce 2008. Investice v loňském roce směřovaly kromě jiného do modernizace výroby. Souvisely rovněž s přípravami na výrobu menších městských vozů New Small Family.

Slovenská dceřiná firma VW koncem loňského roku zaměstnávala 6500 pracovníků, což bylo o 1300 méně než v závěru roku 2008. Průměrná mzda v závodě loni činila 1200 eur. Vedení firmy se dohodlo s odbory na nárůstu mezd od května o tři procenta.

Volkswagen působí na Slovensku od roku 1991. Patří k tahounům slovenské ekonomiky a je jedním z největších německých investorů na Slovensku. Na Slovensku ještě podnikají další dvě velké automobilky - francouzská PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors. Ročně vyrobí několik set tisíc automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK