Řecká ekonomika letos podle centrální banky klesne o dvě procenta

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 22. března (ČTK) - Řecká ekonomika letos klesne o dvě procenta, stejně jako v loňském roce. Předpověděla to v dnešní výroční zprávě řecká centrální banka. K propadu přispěje rozsáhlý vládní program úspor, který je však podle banky nanejvýš nutný. Řecký rozpočtový deficit za loňský rok dosáhl podle odhadu banky 12,9 procenta hrubého domácího produktu, což je o něco více, než předpokládá vláda.

Bolestná ozdravná rozpočtová opatření v rozsahu 4,8 miliardy eur (122 miliard Kč) prodlouží již tak hlubokou hospodářskou recesi. Podle centrální banky však pouze jejich důsledná a rychlá realizace přeruší "smrtící spirálu", v níž se ekonomika nachází, a zvrátí trend růstu zadluženosti předešlých let. Banka předpovídá, že řecký státní dluh loni dosáhl 115 procent HDP.

Vláda pro loňský rok počítá s deficitem rozpočtu 12,7 procenta a celkovým dluhem 113,4 procenta HDP. V ekonomickém výhledu pro tento rok předpovídá pokles o 1,2-1,7 procenta.

Centrální banka předpokládá, že rozpočtové škrty, které srazí zejména příjmy dosud privilegovaných státních zaměstnanců, letos sníží průměr řeckých mezd poprvé za 35 let. Průměrná mzda podle banky klesne nominálně o 0,9 procenta a po započtení inflace o 3,8 procenta.

Řecko nyní zažívá dlužnickou krizi, protože kvůli statistickým manipulacím a mnohem vyšším rozpočtovým deficitům mu světové agentury loni na podzim degradovaly úvěrové ratingy a rizikové přirážky k řeckým státním dluhopisům prudce vzrostly. Vláda přitom musí letos získat na refinancování splatných dluhopisů přes 50 miliard eur, z toho asi 20 miliard v příštích dvou měsících. Evropská unie nyní intenzivně jedná, zda a jak Řecku pomoci, protože jeho krize podkopává kurz eura a ohrožuje stabilitu eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK