Americké akcie začaly týden díky zdravotnictví růstem

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Americký akciový trh začal nový týden růstem, k němuž mu dopomohly zejména akcie zdravotnického sektoru, které reagovaly na schválení americké reformy zdravotnictví. Investoři však zachovávali opatrnost kvůli rozporným signálům z eurozóny o pomoci zadluženému Řecku.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času posílil o 0,3 procenta na 10.779 bodů. Index trhu Nasdaq stoupl o 0,6 procenta na 2389 bodů.

Trh reagoval na nedělní schválení plánu reformy zdravotnictví v americké Sněmovně reprezentantů. Pro sektor zdravotnictví to byla velká úleva, protože to odstranilo nejistotu, která mu vládla řadu předešlých měsíců.

Rostly akcie zdravotních pojišťoven i farmaceutických společností, protože pojišťovny získají miliony nových klientů, kteří se budou muset povinně pojistit. Farmaceutické koncerny a nemocnice budou mít větší odbyt a přitom nebudou podléhat zásadnějším cenovým omezením. Index zdravotnického sektoru banky Morgan Stanley posílil o 2,3 procenta.

Klesaly naopak akcie energetického sektoru, které oslabil propad cen ropy o 1,5 procenta pod 80 dolarů za barel. Ropu srážel vzestup dolaru vůči euru, které podkopává nejistota kolem Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK