General Dynamics získala zakázku na tanky pro britskou armádu

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. března (ČTK) - Americká zbrojovka General Dynamics získala zakázku na výrobu nových lehkých tanků pro britskou armádu. Oznámilo to dnes britské ministerstvo obrany. Zakázka, jejíž celková hodnota údajně činí čtyři miliardy liber (přes 110 miliard Kč), podle firmy General Dynamics v Británii vytvoří či ochrání 10.500 pracovních míst.

General Dynamics v soutěži o zakázku porazila britskou zbrojovku BAE Systems. Ta bude kvůli neúspěchu v soutěži nucena zrušit 500 pracovních míst, napsal internetový server BBC. Nový lehký tank má nahradit průzkumné vozidlo Scimitar a poskytnout vojákům větší ochranu i palebnou sílu.

Britský ministr obrany Bob Ainsworth uvedl, že nahrazení těchto starších vozidel představuje jednu z hlavních priorit při vyzbrojování britské armády. Zdůraznil, že hlavní část produkce nových tanků se uskuteční v Británii.

Pro britskou BAE je neúspěch v boji o zakázku další těžkou ranou. Firma se loni propadla do ztráty 67 milionů liber po zisku 1,77 miliardy liber v předchozím roce. Největší evropský prodejce zbrojní techniky nyní navíc čelí podezření z korupce kolem dodávek stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK