Americké akcie díky schválení reformy zdravotnictví vzrostly

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Americký akciový trh začal nový týden růstem díky vzepětí akcií zdravotního a technologického sektoru. Akcie firem v oboru zdravotní péče reagovaly na schválení americké reformy zdravotnictví. Investoři však zachovávali opatrnost kvůli rozporným signálům z eurozóny o pomoci zadluženému Řecku, což se projevovalo zejména na devizovém trhu, kde euro vůči dolaru většinu dne oslabovalo a oživilo až ke konci.

Dow Jonesův index v závěru newyorské burzy posílil o 0,41 procenta na 10.785,74 bodu. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,88 procenta a uzavřel na 2395,40 bodu.

Trh reagoval na nedělní schválení plánu reformy zdravotnictví demokraty v americké Sněmovně reprezentantů. Pro sektor zdravotnictví to byla velká úleva, protože to odstranilo nejistotu, která mu vládla řadu předešlých měsíců.

Rostly akcie zdravotních pojišťoven i farmaceutických společností. Pojišťovny získají miliony nových klientů, kteří se budou muset povinně pojistit, a farmaceutické koncerny a nemocnice budou mít větší odbyt a přitom nebudou podléhat zásadnějším cenovým omezením.

Na technologickém trhu výrazně rostly akcie velkých firem jako Oracle a Apple. Z Dow Jonesova indexu získal nejvíce Boeing, jehož kurz stoupl díky doporučení banky Barclays o téměř dvě procenta.

Evropská měna dnes oslabovala kvůli nejistotě ohledně evropské pomoci Řecku až na třítýdenní minimum, později však počáteční ztráty smazala. Euru pomohlo obnovení chuti investorů k rizikům a technické krytí prodejních pozic. Podle obchodníků však bude oživení krátké, protože investoři jsou před čtvrtečním summitem EU vzhledem k rozporuplným hlasům z Evropy opatrní.

Kurz eura k dolaru ke konci newyorského obchodování posílil o 0,2 procenta na 1,3553 USD, třebaže předtím klesl až pod 1,3450 USD. Vůči švýcarskému franku se euro pohybovalo kolem 1,4310 CHF, v blízkosti 17měsíčního minima. Dolar k jenu zůstal beze změny kolem 90,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK