Každému z nás něco chybí. Chudoba si nezaslouží pohrdání.

25.03.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Partneři projektu NAPSI spolu! ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí vydali videospot k Evropskému roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení pro rok 2010.

Videospot, na jehož realizaci se podílely známé reklamní a produkční agentury Ogilvy Group a Dawson production, si za cíl klade přiblížit problematiku chudoby a sociálního vyloučení širokém spektru lidí na jednoduše laděné linii hesla „Každému z nás něco chybí, chudoba si nezaslouží pohrdání“.

Cílem spotu je pozměnit stigmatizující pohled na lidi žijící v chudobě a upozornit, že na hranici chudoby se může dostat každý člověk. Česká televize jako hlavní mediální partner přislíbila zařazení spotu do vysílání a na distribuci spotu se rovněž bude podílet řada internetových a tištěných médií, filmové festivaly i společnost Student Agency, která jej bude vysílat ve svých autobusech. Videospot byl poprvé odvysílán na oficiálním zahájení festivalu Jeden svět v Praze 10. 3. 2010. Od 15. března je k vidění na obrazovce České televize.

Spot vznikl jako součást projektu "NAPSI spolu!", který realizuje IQ Roma servis a partneři za podpory OSI a Evropské unie v programu PROGRESS. Náklady na výrobu činily 150.000 Kč včetně DPH. Reklamní agentura Ogilvy a produkční firma Dawson Productions se na spotu podíleli částečně bez nároku na honorář.

V rámci Evropského roku budou celoročně probíhat různorodé aktivity upozorňující na problematiku chudoby a sociálního vyloučení, počínaje přednáškami a workshopy, konče setkáním lidí žijících v chudobě a realizací ministerského kulatého stolu. „Cílem našeho projektu je dosáhnout uznání práv občanů žijících v chudobě a jejich nároku na důstojný život a podpořit aktivní přístup veřejnosti k tomuto tématu,“ říká Katarína Klamková, ředitelka IQ Roma servis, o. s. a letošní ambasadorka Evropského roku boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení.

Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení je výstupem Amsterodamské smlouvy (čl. 136, 137) z roku 1997, která na celoevropské úrovni vyhlásila boj proti sociálním vyloučení a chudobě a ustanovila řešení této problematiky jako jednu z priorit Evropské unie.

Pro více informací o chystaných aktivitách:

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy