Malajsie má plán reforem, chce být do 2020 rozvinutou ekonomikou

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kuala Lumpur 30. března (ČTK) - Premiér Malajsie Najib Razak dnes nastínil dlouho slibovaný plán hlubokých ekonomických reforem, jehož cílem je dostat zemi do roku 2020 do klubu rozvinutých ekonomik. Najibův "nový ekonomický model" má zbavit Malajsii závislosti na komoditách a vývozu a přitáhnout rozsáhlé investice do technologií a služeb s vysokou přidanou hodnotou.

Najib prohlásil, že Malajsie do roku 2020 poroste tempem 6,5 procenta ročně, podrobněji však svůj plán nerozvedl. Slíbil, že vláda bude snižovat rozpočtový deficit a zavede nové daně, odprodá další státní podíly ve veřejně obchodovaných firmách a bude zvažovat reformu politiky subvencí.

Malajsijci mají díky subvencím jednu z nejnižších cen benzinu v Asii, to však stojí téměř šestinu federálních provozních výdajů. Najib se ani téměř nezmínil o tom, co hodlá udělat s množstvím ekonomických a sociálních privilegií pro malajskou etnickou většinu. Tento model podle kritiků rodí kulturu korupce a podvodů.

"Už se těmto problémům nemůžeme vyhýbat. Pokud máme skutečně řešit problém nerovnosti a stát se majákem pokroku v regionu, musí vzniknout pocit neodkladnosti reforem," řekl Najib na podnikatelském summitu "Invest Malaysia". Z Malajsie nyní odtékají investice, jichž v regionu jihovýchodní Asie získávají více naopak sousední Thajsko a Indonésie.

Šestapadesátiletý Najib je v Británii vystudovaný ekonom a úřad převzal před rokem. Vládnoucí koalice ve volbách roku 2008 dosáhla svého dosud nejhoršího výsledku a politická nejistota od té doby přispěla k odlivu kapitálu ze země. V minulých dvou letech dosáhl čistý odliv portfoliových a přímých investic 61 miliard dolarů (1,15 bilionu Kč) a loni se ekonomika země propadla o 1,7 procenta. Letos díky oživení exportu čeká malajsijská centrální banka růst kolem pěti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK