Úřady práce neustále zefektivňují boj s nezaměstnaností

02.04.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Úřady práce čeká v roce 2010 řada změn i nových opatření. Jejich důsledky se týkají zaměstnanců i zaměstnavatelů s cílem pomoci najít pracovní uplatnění co největšímu počtu lidí bez práce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zvětšilo objem finančních prostředků na poradenství, rekvalifikace, vytváření společensky účelných míst a veřejně prospěšné práce. Prostřednictvím Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci budou moct úřady práce finančně podpořit vytváření nových pracovních pozic pro nezaměstnané, kteří přišli o práci v důsledku světové hospodářské krize. Pokračovat bude i realizace stěžejního projektu „Vzdělávejte se!“. Na řešení zvýšené administrativy spojené s realizací projektů budou ÚP posíleni o nové pracovníky, jejichž mzdy budou hrazeny z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF). Na tiskové konferenci o tom informoval zastupující vrchní ředitel sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV Ing. Štefan Duháň.

Pro snížení nezaměstnanosti v České republice je mimo jiné důležité povědomí lidí bez práce o tom, kde mohou najít nabídky volných pracovních pozic a další informace. Nezaměstnaní mohou vyhledávat volná místa pomocí Integrovaného portálu MPSV. Rychlá a uživatelsky přátelská práce s databázemi nejen, že šetří čas uživatelům, ale podle výzkumů i snižuje náklady státní správy. Každý týden si uživatelé prohlédnou přibližně od 2 milionů do 2,5 milionu stránek. Portál kromě volných míst nabízí i další užitečné informace nejen pro nezaměstnané. MPSV rovněž vydalo „Příručku nezaměstnaného v roce 2010“, kterou pro velký zájem muselo nechat dotisknout.

Na tiskové konferenci k činnosti úřadů práce vystoupil i ředitel Úřadu práce v Mělníku Ing. Zdeněk Studený. Zabýval se regionální situací na trhu práce a jejími konkrétními projevy v činnosti úřadu. Vysoká nezaměstnanost se mimo jiné projevila v počtu zaváděných projektů, v nárůstu administrativy vedlejších agend, v nárůstu počtu řešení insolvence, a snížení počtu vydaných pracovních povolení pro cizince. Ke konci roku 2008 bylo v platnosti 1 521 povolení, zatímco v prosinci 2009 už jen 460.

Úřad práce v Mělníku v roce 2009 vyplatil 144 564 dávek státní sociální podpory a podpořil 422 pracovníků v rámci projektu „Vzdělávejte se!“ za téměř 6 milionů Kč. Ve Středočeském kraji také úřady práce realizují regionální individuální projekt „Praxe je začátek“. Od listopadu 2009 se do projektu v okresu Mělník zapojilo 15 absolventů, z nichž už 8 našlo pracovní uplatnění. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti úřad celkem podpořil 850 lidí.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy