Ukrajina chce přizvat Rusko k modernizaci své plynárenské sítě

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 2. dubna (ČTK) - Nové vedení Ukrajiny přizve Rusko k modernizaci ukrajinské plynárenské sítě ve spolupráci s Evropskou unií. Dnešní zpráva premiéra Mykoly Azarova představuje zvrat proti smlouvě z března minulého roku, kterou v Bruselu podepsala bývalá předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková. Tehdejší krok o tom, že systém bude modernizovat unie, Moskvu rozhněval.

"Deklarace, podepsaná v březnu minulého roku v Bruselu, nebyla ukrajinskou stranou naplněna, jak se požadovalo, a Evropská komise nepodnikla reálné kroky, aby se realizovala," řekl Azarov novinářům. Dodal, že nyní Ukrajina předpokládá, že se situace bude řešit třístranně.

Otázka, koho si Ukrajina vybere jako partnera na modernizaci sítě, je pro Evropany citlivé téma. Spotřebitelé plynu v Evropě jsou na dodávkách z Ruska přes Ukrajinu závislí, protože z Ruska teče pětina evropské roční spotřeby.

Nové vedení Ukrajiny za prezidenta Viktora Janukovyče chce více vyvážit zahraniční politiku země mezi Rusko a Západ. Posun ukrajinského vedení se jeví jako ústupek Rusku.

Nepříznivý tón v diskusích Kyjeva a Moskvy o dodávkách plynu vyvolával v Evropě obavy, že by se mohla opakovat situace ze začátku minulého roku. Tehdy zůstali i velcí odběratelé v Evropě za mrazivé zimy bez plynu téměř na dva týdny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK