Na pražské burze za minimálních obchodů posílila většina titulů

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes posílila, index PX zpevnil o 0,38 procenta na 1227,4 bodu, avšak při minimální aktivitě investorů. S výjimkou emisí textilní firmy Pegas Nonwovens a telekomunikačního operátora Telefónica O2 rostly všechny přední tituly. Vyplývá to z údajů burzy.

Největšího objemu obchodů dnes dosáhla energetická společnost ČEZ, jejíž cenné papíry zpevnily o 0,22 procenta na 902 korun. Akcie těžební společnosti NWR posílily o 1,53 procenta na 233 Kč. "Společně tvoří (ČEZ a NWR dnes) málem polovinu obchodů na pražské burze," uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. NWR podle ní představuje rizikovou investici, ale zároveň nabízí šanci na zajímavé zhodnocení. "Poměr rizika a potenciálního zhodnocení (u NWR) hodnotíme jako nejpříznivější ze všech titulů pražské burzy," dodala.

Komerční banka si dnes připsala 0,89 procenta na 3975 Kč, cenné papíry Erste Bank získaly 0,47 procenta na 798,50 koruny. Zisk 1,21 procenta při minimálním objemu obchodů měly akcie technologické KIT digital, které se tak dnes v závěru obchodovaly za 251 korun, nejvyšší cenu od uvedení titulu na pražskou burzu.

Cenné papíry Pegas Nonwovens oslabily o 0,38 procenta na 448,30 Kč, akcie Telefóniky odepsaly 0,97 procenta na 438,70 Kč. Analytici Komerční banky dnes doporučili se akcií tohoto operátora zbavovat, pro následujících 12 měsíců očekávají u této emise příliv spíše negativních zpráv.

Na trhu zavládlo velkopáteční zklidnění, investoři do českých akcií si udělali volný den. Většina zahraničních burz měla dnes zavřeno, připomněl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD byl za dnešní den 0,579 miliardy korun, v průměru za poslední rok to přitom podle Patria Online bylo 1,516 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK