ECRI: Tlak na růst inflace je teď v USA nejvyšší za rok a půl

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Tlak na růst inflace je nyní ve Spojených státech nejvýraznější za poslední rok a půl. Ukázal to index Institutu pro výzkum hospodářského cyklu (ECRI), podle něhož je znát sílící tlak na růst cen prakticky u všech složek, které index tvoří. ECRI ale zároveň sdělil, že se zvyšuje také indikátor hospodářského růstu, který je nyní nejvýše za posledních deset měsíců.

Ukazatel budoucí inflace v USA (USFIG), který má předvídat cyklické výkyvy míry inflace, v březnu podle ECRI vystoupil na 102,1 bodu. V únoru byl po revizi dat na hodnotě 99,4 procenta, původní údaj za únor byl 101,4 bodu. Inflační barometr obnovil růstový trend v březnu, v únoru poprvé po 11 měsících klesl.

"Vzhledem k tomu, že je indikátor USFIG nejvýše za posledních 18 měsíců, tlak na základní míru inflace zůstává v cyklickém růstu," řekl podle agentury Reuters šéf ECRI Lakshman Achuthan. "Indikátor v březnu posouvaly vzhůru inflační změny u téměř všech komponentů," dodal.

Míra růstu budoucí inflace USFIG přepočtená na celý rok, která vyrovnává měsíční fluktuace, v březnu podle ECRI vystoupila na 28,9 procenta. V únoru po revizi dat činila 26,9 procenta, původní údaj za únor činil 31,3 procenta. ECRI je nezávislá prognostická organizace, která má sídlo v New Yorku.

Podobně ukazatel budoucího hospodářského růstu v USA vystoupil nejvýše za posledních deset měsíců. Hodnota ukazatele Weekly Leading Index (WLI) v týdnu do 26. března vzrostla na 131,9 bodu, zatímco o týden dříve po revizi činila 131,4 bodu. Míra růstu indexu přepočtená na celý rok se zvýšila na pětitýdenní maximum 13,9 procenta z předchozích 13,8 procenta, kde byla o týden dříve.

"Jestliže se ukazatel WLI drží blízko lednového rekordu, pak se nynější oživení americké ekonomiky v příštích měsících ukáže jako odolné," podotkl Achuthan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK