Japonské akcie stouply nejvýše za 18 měsíců, jen k dolaru posílil

05.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. dubna (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem a již třetí seanci v řadě překonaly nové 18měsíční maximum. Náladu na burze podpořila páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 53,21 bodu, tedy 0,5 procenta, na 11.339,30 bodu. Během dne se vyšplhal až na 11.408,17 bodu.

Růst trhu však podle analytiků částečně zbrzdily snahy investorů vydělat na jeho předchozím růstu. Trh by však podle nich měl i nadále posilovat. Z jednotlivých společností akcie firmy Sharp stouply o 3,3 procenta díky plánům na výrobu 3D obrazovek pro mobilní telefony. Akcie maloobchodní společnosti Fast Retailing se propadly o 10,6 procenta, což byl nejvyšší jednodenní pokles firmy od ledna 2007. Důvodem byla zpráva, že její řetězec Uniqlo zaznamenal v březnu propad prodeje oděvů v obchodech otevřených nejméně rok o 16 procent.

Páteční zpráva amerického ministerstva práce ukázala, že v USA vzniklo v březnu 162.000 nových pracovních míst, což byl nejvyšší počet za tři roky. Míra nezaměstnanosti zůstala na 9,7 procenta. Březnový vývoj je znamením, že je oživování americké ekonomiky stabilní a situace na trhu práce se začíná zlepšovat.

Dolar v Asii nejprve díky páteční statistice z USA posiloval a vůči jenu se vyšplhal nejvýše za sedm měsíců. Spekulanti však později v reakci na růst dolaru začali měnit své pozice, a dolar tak své zisky smazal. Objem obchodování byl nízký, protože některé trhy v Asii zůstaly kvůli svátkům zavřené a neobchoduje se dnes ani v Evropě.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,2 procenta na 94,38 JPY, když během dne stoupl až na 94,78 JPY, což byla nejvyšší hodnota od konce loňského srpna. Kurz dolaru k euru se téměř neměnil, pohyboval se kolem 1,3499 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK