Týden: MMF rozlítily výroky viceguvernéra ČNB Hampla

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Výroky viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla pro rakouský deník Der Standard rozlítily Mezinárodní měnový fond (MFF). Uvedl to server Týden.cz. Hampl obvinil fond z toho, že finanční krizi ve východní Evropě přiživoval. Důvodem měly být ambice MMF ve střední Evropě. Hamplova slova museli řešit premiér Jan Fischer, ministr financí Eduard Janota a guvernér ČNB Zdeněk Tůma, napsal server.

Hampl pro rakouský list mimo jiné uvedl, že fond hledal ve východní Evropě nové pole působnosti. "Je směšné, že zrovna měnový fond krizi urychlil. Byl to zjevně systematický pokus přivést zahraniční pomoc do celého regionu," řekl v rozhovoru Hampl. MMF to prý udělal proto, aby "v krizi a pod novým vedením obdržel víc prostředků".

Podle Týdne jeden z čelných představitelů MMF Belgičan Willy Kiekens celou záležitost řešil telefonicky s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou. Dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, Týdnu řekl, že "reakce fondu k Hamplovi byla velice kritická".

Tůma poté probíral Hamplovy výroky telefonicky s premiérem Fischerem a ministrem Janotou. "Ano, s panem Tůmou jsem o záležitosti krátce hovořil. Neznám souvislosti, proč to (Hampl) řekl, ale takovéto silácké a ničím nepodložené výroky, to není dobré," řekl Janota serveru.

ČNB se v pátek pro agenturu Reuters od Hamplových výroků distancovala. ČNB považuje Hamplovy názory za ryze soukromé, nikoliv za stanovisko centrální banky, uvedl guvernér Tůma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK