Japonské akcie mírně oslabily, kvůli Řecku dál klesá euro

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes přerušily růst, který v pondělí vynesl jejich hlavní index nejvýše za posledních 18 měsíců, a část dosavadních zisků odevzdaly. Podle analytiků si trh zřejmě vybírá oddechový čas, vliv ale může mít i silnější kurz japonského jenu. Kvůli problémům Řecka se na devizových trzích dál snižuje kurz eura, vzhůru však zamířil australský dolar.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 56,98 bodu a den uzavřel slabší o 0,50 procenta na 11.282,32 bodu. Sestoupil tak ze zhruba rok a půl starého maxima těsně nad 11.408 body, na němž se ocitl v pondělí. Širší index Topix klesl také o půl procenta na 990,79 bodu.

Oslabovaly například akcie elektrotechnického koncernu Canon, na který působil silnější kurz jenu.

Na devizových trzích k sobě poutal značnou pozornost australský dolar, který byl pod vlivem rozhodnutí tamní centrální banky. Ta dnes zpřísnila měnovou politiku a základní úrok zvýšila o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Od loňského října už základní sazbu zvýšila popáté. Navíc naznačila, že ve zvyšování úroků bude pokračovat.

"Stanovisko (centrální banky) bylo dalšímu zvýšení úroků nekloněno trochu víc, než se čekalo," podotkl analytik devizových trhů v singapurské pobočce BNP Paribas Robert Ryan. Australský dolar před zprávou oslaboval, po oznámení se vydal vzhůru, ale ne o mnoho. Analytici poznamenávají, že o měnu byl zájem už předtím, takže řada obchodníků už ji drží.

Australský dolar k americkému vystoupil až na 0,9230 USD a proti pondělí si připsal zisk zhruba 0,2 procenta. Ryan řekl, že měna by ještě mohla trochu zpevnit, dostat se nad 0,9250 USD ale prý bude těžší.

Naopak problémy Řecka vracejí euro k poklesu, i když minulý týden se měna snažila zpevnit. Nyní proti ní hlavně na paritě s dolarem působí nové statistické údaje o americké ekonomice, které naznačují, že největší ekonomika světa je na cestě solidního oživení. Nově to ukazují údaje o situaci na trhu práce a o vývoji v sektoru služeb.

Euro k dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,3432 USD, japonský jen k dolaru ale zpevnil a vystoupil na 94 jenů. Pomohl tak zatlačit australský dolar k jenu na 86,66 JPY s denní ztrátou 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK