Bridgestone investuje do rozšíření výroby pneumatik v Polsku

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. dubna (ČTK) - Největší japonský výrobce pneumatik Bridgestone investuje 105 milionů eur (2,7 miliardy Kč) do rozšíření výrobních kapacit své továrny v Polsku, aby uspokojil silnou evropskou poptávku po špičkových pneumatikách pro osobní vozy. Oznámila to dnes firma.

Kapacita polské továrny díky investici do ledna 2014 stoupne téměř o čtvrtinu na 29.200 pneumatik denně. Společnost Bridgestone, která byla loni těžce zasažena poklesem poptávky na automobilovém trhu, již v předchozích dnech uvedla, že postaví svou druhou továrnu v Indii a že začala s předstihem rozšiřovat své výrobní kapacity v Japonsku.

Čistý zisk společnosti Bridgestone se v loňském roce propadl o 90 procent na 1,04 miliardy jenů (zhruba 21 miliard Kč). Bridgestone dominuje světovému trhu s pneumatikami společně s francouzským rivalem Michelin a americkým konkurentem Goodyear Tire & Rubber.

Bridgestone byl podobně jako další výrobci pneumatik zasažen poklesem poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské krize. Trh s automobily ale v posledních měsících oživuje díky vládním krokům na podporu prodeje a zlepšujícím se ekonomickým podmínkám. Přetrvávají nicméně obavy, že oživení automobilového trhu zpomalí, jakmile vlády ukončí podpůrná opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK