Renault, Nissan a Daimler prý ve středu ohlásí plány na alianci

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. dubna (ČTK) - Francouzská automobilka Renault, její japonský partner Nissan Motor a německý konkurent Daimler ve středu představí plány na partnerství a akciové propojení podniků. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z odvětví.

"Dnes ráno se uskutečnilo mimořádné setkání rady skupiny (Renault) týkající se aliance s Daimlerem," uvedl zdroj blízký Renaultu. Dodal, že firmy alianci ohlásí ve středu před začátkem obchodování na evropských akciových trzích.

Francouzský ministr průmyslu Christian Estrosi podle agentury AFP uvedl, že správní rada Renaultu se dnes sešla, "aby rozhodla o novém partnerství s Daimlerem".

V tisku se již dříve objevily zprávy o tom, že automobilky Renault a Daimler jsou v konečné fázi rozhovorů o rozsáhlém strategickém partnerství, jež by zahrnovalo akciové propojení prostřednictvím výměny "symbolických" menšinových podílů. Hodnota těchto podílů by se údajně měla pohybovat kolem tří procent

Renault již řadu let úspěšně spolupracuje s japonským partnerem Nissan, ve kterém kontroluje 44procentní podíl. Firma dlouhou dobu mluví o tom, že by alianci s Nissanem mohla rozšířit o třetího partnera. Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Firma je rovněž světovou jedničkou ve výrobě nákladních automobilů.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK