Prodej aut v Německu v prvním čtvrtletí klesl téměř o čtvrtinu

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. dubna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Německu se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 23 procent na zhruba 670.000 vozů. Za poklesem stálo ukončení programu šrotovného. Oznámil to dnes Svaz mezinárodních výrobců automobilů (VDIK).

V samotném březnu se prodej meziročně propadl o 26,5 procenta na 295.000 vozů. Meziroční pokles tak prodej vykazuje již čtyři měsíce za sebou. Svaz dnes rovněž potvrdil, že v celém letošním roce počítá s propadem prodeje na 2,8 až 2,9 milionu vozů po loňském nárůstu o 23 procent na 3,81 milionu vozů, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1992.

Německo zavedlo šrotovné počátkem loňského roku a vyčlenilo na něj celkem pět miliard eur (126 miliard Kč). Na prémii 2500 eur (zhruba 63.000 Kč) měli nárok lidé, kteří si objednali nový automobil a současně nechali sešrotovat nejméně devět let starý vůz. Peníze na šrotovné byly vyčerpány už 2. září, příznivý vliv však ještě nějakou dobu dozníval.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Nynější pokles prodeje aut v Německu kontrastuje s vývojem na jiných předních evropských trzích, kde poptávku i nadále podporují vládní opatření, napsala agentura Reuters.

V celé Evropské unii se loni prodej nových osobních automobilů podle evropského sdružení ACEA snížil o 1,3 procenta na 14,1 milionu vozů. Ve druhém pololetí přitom poptávka díky šrotovnému oživila po výrazném propadu v první polovině roku. Automobilky se však obávají, že po ukončení podpůrných programů poptávka opět klesne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK