Kanadský dolar je po téměř dvou letech opět silnější než USD

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Kanadský dolar (CAD) dnes na devizových trzích ve světě pokračuje ve zpevňování a poprvé po téměř dvou letech se vyšplhal na stejnou hodnotu s dolarem americkým. Naposledy byl kanadský dolar silnější než dolar americký od podzimu 2007 do července 2008. Kolem poledne stačilo na nákup jednoho amerického dolaru pouze 0,9999 CAD.

Kanadský dolar se řadí mezi takzvané komoditní měny, k nimž patří například i dolar australský. V zemích, jako je Kanada či Austrálie, se těží značné objemy nerostných surovin, po kterých je v poslední době stále větší poptávka. Těžba pomáhá zvyšovat růst tamních ekonomik, tlačí na růst úrokových sazeb, a zvyšuje tak poptávku po měnách těchto zemí.

Zatímco v Kanadě se těží hlavně ropa, zemní plyn a zlato, z Austrálie se vyvážejí hlavně železná ruda a další kovy. Vedle mědi jsou to i kovy drahé, včetně zlata a stříbra.

Stejné důvody, které stojí za růstem kanadského či australského dolaru, jsou i za růstem ruského rublu. Ten v posledních týdnech rovněž láme jeden rekord za druhým. Rusko je největším světovým producentem ropy, jejíž cena je teď na trhu nejvyšší od podzimu 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK