Španělsko chce investovat 590 mil.eur do výroby elektrovozidel

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 6. dubna (ČTK) - Španělsko hodlá v dalších dvou letech investovat 590 milionů eur (14,9 miliardy Kč) do propagace a rozvoje výroby elektrovozů. Uvedl to dnes španělský premiér José Luis Zapatero. Země dnes ale snížila státní pomoc uživatelům elektrovozů nejvýše na 6000 eur místo příslibu 7000 eur z března.

Španělsko podle Zapatera doufá, že do roku 2011 bude v zemi jezdit 20.000 elektromobilů a aut s hybridním pohonem. V roce 2012 jich má ve Španělsku být 50.000 a v roce 2014 již 250.000. Předpokládá se, že 85 procent z nich bude ve vozových parcích organizací a 15 procent mezi soukromými uživateli. Zapatero dodal, že rozvoj sítě dobíjecích center pro baterie do elektrovozů pomůže snížit španělským spotřebitelům účty za elektřinu.

Socialistická vláda ve Španělsku zapojila do projektu elektromobilů šest ministerstev, velké výrobce aut a dodavatele infrastruktur. Francouzský koncern Renault loni odsouhlasil, že začne v závodě ve Valladolidu vyrábět první španělský elektrovůz, a to v příštím roce.

Země počítá s tím, že síť dobíjecích center pro elektromobily bude využívat nadbytečnou elektřinu z produkce větrných elektráren v době mimo špičku spotřeby. Po této elektřině je nyní slabší poptávka a export této levné elektřiny do Evropy přes Francii se Španělům nedaří kvůli nedostatku spojení, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK