Euro kvůli Řecku klesá, kanadský dolar na paritě s americkým

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích klesá. Důvodem jsou zprávy, že Řecko chce pozměnit dohodu o pomoci s Evropskou unií, což znovu obnovilo obavy z finančních problémů Řecka. Kanadský dolar se dnes vůči americkému dostal poprvé po dvou letech na paritu.

V 17:35 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,76 procenta na 1,3380 USD. K jenu euro kleslo o 1,31 procenta na 125,53 JPY. Vůči dolaru jen stoupl o 0,58 procenta na 93,79 JPY.

Média dnes uvedla, že Řecko chce obejít Mezinárodní měnový fond, který je součástí dohody o pomoci od EU uzavřené minulý měsíc. Řecko sice zprávu popřelo, obavy investorů tím však nezahnalo. Britský list The Telegraph totiž rovněž napsal, že dluhová krize v Řecku začíná nepříznivě ovlivňovat tamní banky, které zasáhla vlna výběrů peněz a jejich přesun na konta v zahraničí, případně v daňových rájích. Zpráva protiřečí tomu, co až dosud říkala Evropská centrální banka (ECB), analytici i bankovní zdroje v Řecku.

Podle analytiků bude mít Řecko i nadále negativní vliv na euro. Obchodníci se totiž stále obávají, zda budou Atény schopné splácet své závazky.

Kanadský dolar se dnes po téměř dvou letech vyšplhal na stejnou hodnotu s americkým dolarem. Kanadský dolar podpořil růst cen ropy a posílení australského dolaru. V 17:35 se americký dolar obchodoval za 0,9992 CAD, předtím stoupl až na 0,9999 CAD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK