Ceny amerických akcií se v úterý výrazněji nezměnily

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý výrazněji nezměnily. Bankovní sektor nicméně posílil díky příznivým komentářům analytiků. Zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed) navíc zmírnil obavy ze zvyšování úrokových sazeb.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o pouhých 0,03 procenta na 10.969,99 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak stoupl o 0,17 procenta na 1189,44 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,30 procenta na 2436,81 bodu.

Zápis ze zasedání Fedu naznačil, že banka by mohla držet úrokové sazby na mimořádně nízké úrovni déle, než investoři předpokládali, pokud se zhorší stav ekonomiky. Nižší sazby podporují finanční sektor. Společnost Bank of America posílila o dvě procenta a její konkurent JPMorgan Chase & Co o 1,1 procenta.

"Krize byla zřejmě potlačena, zůstává však dost nejistot a dost vysoká nezaměstnanost na to, aby se zdálo, že Fed bude uplatňovat uvolněnou měnovou politiku v prodlouženém časovém období," uvedl analytik Doug Roberts ze společnosti Channel Capital Research.com.

Na devizovém trhu euro oslabovalo. Zpráva médií o tom, že Řecko chce pozměnit dohodu o pomoci s Evropskou unií, totiž obnovila obavy z finančních problémů země. Řecko sice zprávu popřelo, obavy investorů tím však nezahnalo.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru kleslo o 0,6 procenta na 1,3402 USD. Od začátku roku si tak odepsalo 6,5 procenta. Vůči japonskému jenu se kurz jednotné evropské měny snížil o 1,2 procenta na 125,66 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK