MPO chce navrhnout snížení DPH na vysokorychlostní internet

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu chce předložit vládě návrh na přechodné snížení daně z přidané hodnoty pro výstavbu sítí a pro poskytování vysokorychlostního přístupu k internetu. Zároveň chce navrhnout snížení poplatků za využívání radiových kmitočtů pro rychlý internet. Vyplývá to z tezí materiálu Digitální Česko, který dnes představili zástupci ministerstva.

Ministerstvo podle ředitele sekce elektronických komunikací Jana Dubna počítá se snížením daně jak pro výstavbu sítí nové generace, tak i pro samotný přístup na internet. DPH by mohla klesnout o zhruba pět procentních bodů, tedy na 15 procent na období okolo pěti let. Návrh ale musí MPO projednat s ministerstvem financí.

"Když správně stanovíme výši daně, tak to nebude pro stát znamenat ztrátu, ale naopak, protože se zvýší obrat," dodal Duben.

O optimalizaci poplatků za využití kmitočtů pro rychlý internet chce ministerstvo jednat s Českým telekomunikačním úřadem.

Teze strategie, která se má stát základním materiálem státu v oblasti elektronických komunikací, ministerstvo zveřejnilo k veřejné diskusi. Konečný materiál chce předložit vládě ještě v letošním roce.

jsa dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK