ČEZ získal povolení ke stavbě plynové elektrárny v Polsku

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 7. dubna (zpravodajka ČTK) - Česká polostátní energetická společnost ČEZ může v Polsku vybudovat paroplynový blok elektrárny Skawina, od místních úřadů získala v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí kladné rozhodnutí. Informovala o tom polská média. ČEZ chce nový blok ve Skawině na jihu Polska s výkonem kolem 430 megawattů uvést do provozu ve druhé polovině roku 2014.

ČEZ musí podepsat smlouvu s provozovatelem rozvodné soustavy v Polsku, společností Gaz-System. Vyjednává také o dodávkách plynu pro nový blok elektrárny. Hodnota této investice ve Skawině se pohybuje kolem 1,5 miliardy zlotých (zhruba 9,9 miliardy Kč).

Na polském trhu je česká energetická jednička aktivní již delší dobu. V lednu 2006 získal ČEZ většinové podíly v černouhelných elektrárnách Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho. Minulý týden ČEZ postoupil do fáze hloubkové prověrky v elektrárnách Pontnów-Adamów-Konin a dvou přilehlých hnědouhelných dolech. Aktiva v této společnosti prodává polské ministerstvo státního pokladu.

hab dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK