Odbory: Hospodářská krize připravila loni o práci třetinu sklářů

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Staré Splavy (Českolipsko) 7. dubna (ČTK) - Zhruba třetina zaměstnanců skláren a porcelánek v Česku přišla loni kvůli hospodářské krizi o práci. Ještě v roce 2008 zaměstnávalo odvětví kolem 31.240 lidí, nyní jich je podle odhadu sklářských odborů zhruba 20.000. ČTK to dnes řekl předseda Odborového svazu zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu Vladimír Kubinec po jednání ve Starých Splavech. Ještě v roce 1989 české a slovenské podniky v oboru zaměstnávaly 100.000 pracovníků.

Výrazně ubylo zejména zaměstnanců v oblasti výroby skla, porcelánu a bižuterie. Hlavní příčinou je krach skupiny výrobců kolem majetkově propojených firem Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus. Uskupení ještě v roce 2008 zaměstnávalo na 7000 lidí. "Dnes jich noví vlastníci zaměstnávají kolem 2500," řekl Kubinec. Další tisíce lidí přišly o práci s rozpadem bižuterního uskupení Jablonex Group, ale propouštěly podle Kubince i další firmy, včetně výrobců plochého a technického skla.

Recese podle Kubince znamenala ukončení ruční výroby skla ve velkých podnicích. "Největší jsou dnes v této oblasti karlovarský Moser a novoborský Egermann," poznamenal odborář. Jinak se podle něj ruční výroba skla zachovala jen v malých firmách a sklářských atelierech. "Podobným vývojem si v minulosti prošla celá Evropa, u nás to jen trvalo o něco déle," dodal Kubinec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK