Analytik ČS: Posilující koruna ukrajuje Česku dotace z EU

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Každé posílení koruny vůči euru o 50 haléřů ukrojí z evropských dotací pro Česko 13 miliard korun, uvedl dnes na semináři České spořitelny její analytik a odborník na evropské fondy Jan Jedlička. Podle analytiků má přitom koruna k euru dále zpevňovat. Udržet stávající výši dotací z EU tak podle Jedličky může jen zajištění kurzu.

"Bez zajištění se musíme smířit s tím, že se balík peněz bude neustále ztenčovat," řekl Jedlička. Podle něj není důvod se zajištění kurzu vyhýbat, když k němu přistupuje i soukromý sektor. Riziko případných ztrát ze zajištění je totiž podle něj menší než nebezpečí, že silná koruna objem dotací pro Česko zmenší.

V rozpočtovém období 2007 až 2013 může Česko z EU získat 26,69 miliardy eur. Podle aktuálního kurzu to je kolem 674 miliard korun. Poslední březnová čísla z ministerstva pro místní rozvoj hovoří o tom, že Česko může z Bruselu získat 801,7 miliardy korun. Příjemci dotací dostali ke konci února proplaceno celkem 108,7 miliardy korun.

Koruna si dnes dopoledne podle údajů serveru Patria Online podržela své úterní zisky, k euru se obchodovala kolem 25,23 Kč/EUR. "Ve čtvrtém kvartále 2010 počítáme s průměrným kurzem 23,90 Kč/EUR," uvedla dnes Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK