Řecké banky žádají další peníze, delegace MMF je v Aténách

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. dubna (ČTK) - Řecké banky dnes požádaly tamní vládu, zda mohou využít i zbývající peníze, které kabinet vyčlenil na podporu bankovního systému už v roce 2008. Na tyto účely předchozí konzervativní vláda vyčlenila zhruba 28 miliard eur (asi 708,3 miliardy Kč) a kolem 17 miliard jich tam ještě je. Do Atén mezitím přijela delegace Mezinárodního měnového fondu, která tam zahajuje technickou misi.

"Banky požádaly o využití i zbývajících prostředků z podpůrného plánu," řekl ministr financí Jorgos Papakonstantinu, jehož dnes citovala agentura Reuters. Většina prostředků, které lze ještě využít, je převážně ve formě státních garancí.

Řecko se i nadále potýká s vážnými problémy, do nichž se dostalo hlavně kvůli vysokým dluhům a opakovanému zkreslování statistických údajů o výši svého rozpočtového schodku. Země tak ztratila důvěru investorů a má značné problémy půjčit si další peníze. Papakonstantinu proto bude s delegací MMF posuzovat všechny možnosti, které teď Řecko má.

Na schůzku mezi Papakonstantinem a delegací MMF novináři nemají přístup. Zástupci MMF zůstanou v Aténách dva týdny, znovu se má inspekce MMF vrátit do Atén začátkem května, tentokrát i se zástupcem Evropské centrální banky a Evropské komise. Budou posuzovat pokrok Řecka při snižování rozpočtového deficitu, 16. května pak má být předložena zpráva.

Problémem Řecka se koncem března zabýval i summit EU, na němž bylo mimo jiné dohodnuto, že pokud Řecko nebude problémy zvládat, ostatní členové eurozóny mu pomohou. Taková pomoc by ale byla tou poslední možností a svým dílem by k pomoci přispěl i měnový fond. V úterý se objevily informace, že se Řecko snaží podmínky dohodnuté na summitu změnit, aby mohlo obejít MMF, řečtí činitelé to ale popřeli. Mluvčí Evropské komise dnes řekl, že nemá o žádných takových záměrech Řecka informace.

Finanční trhy, které na Řecko už teď nahlížejí s nedůvěrou, po úterních spekulacích znervózněly ještě více. Náklady na nové půjčky se tak Řecku vyšplhaly opět o něco výše, takže se zcela smazal příznivý efekt dohody ze summitu. Řecko si půjčuje nejdráže za dobu, co je v eurozóně, a musí platit za nové půjčky více než dvakrát vyšší úrok než Německo. To je považováno v rámci eurozóny za nejspolehlivějšího dlužníka.

Řecko mělo v loňském roce deficit rozpočtu 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než dříve uvádělo, a více než čtyřnásobek toho, co povolují pravidla Evropské unie. Atény slibují, že v letošním roce deficit srazí na 8,7 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK