Ferex-ŽSO má šanci na záchranu, soud schválil plán reorganizace

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec/Brno 28. dubna (ČTK) - Liberecká slévárna Ferex-ŽSO má šanci na záchranu, brněnský soud schválil plán reorganizace, který předložili vlastníci. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku na www.justice.cz. Reorganizace začne od 1. května, zajištěným věřitelům slibuje firma vypořádání do čtyř let, ostatní mají dostat pět procent svých pohledávek do tří měsíců. V případě konkurzu by ale s největší pravděpodobností nedostali vůbec nic.

Ferex-ŽSO, který má sídlo v Brně, vyráběl ještě v roce 2008 ve dvou závodech v Liberci odlitky a zaměstnával 379 pracovníků. Kvůli úbytku zakázek ale firma už v roce 2008 zahájila restrukturalizaci a jeden závod prodala. Od loňského dubna je slévárna v insolvenčním řízení na základě návrhu dvou věřitelů, kteří touto cestou vymáhali zaplacení pohledávek za více než 13 milionů korun. Celkově přitom firma s půlmiliardovým základním kapitálem dluží svým dodavatelům přes 420 milionů korun.

Ferex-ŽSO vznikl v roce 1992 privatizací libereckého závodu Železniční opravny a strojírny (ŽOS). V insolvenčním řízení je liberecká firma od loňského roku potřetí. Předloni v prosinci podal insolvenční návrh liberecký podnikatel Milan Marnota, který tímto způsobem vymáhal zaplacení pohledávek za téměř půl milionu korun. Firma ale dluh uhradila, a tak ho vzal zpět. Loni v březnu se situace opakovala, když návrh podal Kovošrot Děčín. I toto řízení bylo ale zastaveno. V dubnu ale podal Kovošrot návrh znovu a připojila se i chrastavská firma Horvan CZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK