Petr Brousil: Penzijní fondy jsou připraveny na změny v důchodovém systému

30.04.2010 | , Penzijní fond České pojišťovny
Tiskové zprávy


Nedávné rozhodnutí Ústavního soudu sice nastolilo diskusi o mezigenerační solidaritě, ale podstata důchodové reformy zůstává stejná – občané budou muset převzít zodpovědnost za vlastní zabezpečení na stáří.

Tyto skutečnosti však neovlivní jen aspekty spojené s celkovou reformou penzí, ale dotknou se také penzijních fondů.

Stávající penzijní fondy mají potřebné know-how pro všechny scénáře. Na dílčí změny se PF již pomalu začaly připravovat v souvislosti s navrhovaným zákonem o penzijním spoření (zákon nebyl projednáván v parlamentu), který by změnil dosavadní systém fungování penzijního spoření. Pokud vznikne opt-out, bude nutné nejprve vytvořit nový systém spoření na důchod, kde by byl oddělený majetek klientů a správcovské společnosti.

Nejméně vhodná ze všech návrhů je čtvrtá varianta reformy, která směřuje k rovnému důchodu a ponechání odpovědnosti na každém jednotlivci. Její problém je právě v onom ponechání odpovědnosti, kdy si lze snadno představit, jak by ke své budoucnosti řada lidí přistoupila.

Zbylé tři varianty jsou rozhodně otevřeny politické diskusi. Pravděpodobnost implementace záleží na jejich makroekonomických dopadech a vlivu na osobní finance lidí. Všechny navrhované varianty potvrzují, že si mladší ročníky (vesměs se jedná o dnešní třicátníky a mladší) budou muset na svůj důchod vytvářet vlastní rezervy – bez toho to zkrátka nepůjde.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy