Zlato se blíží rekordu, přetrvávají obavy kolem vývoje v Řecku

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Cena zlata se dnes na světových trzích dál zvyšuje a je na pětiměsíčním maximu nad 1188 dolary za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Nemá tak daleko k rekordu, nicméně cena zlata v eurech, britských librách a švýcarských francích během dopoledne na nové rekordy už vystoupila. Cenu žlutého kovu, jak se zlatu říká, táhnou vzhůru obavy z rozšíření problémů Řecka na další slabé země eurozóny.

Cena zlata k okamžitému dodání se krátce po poledni pohybovala kolem 1187,60 USD/oz a předtím vystoupila až na 1188,86 USD/oz. Dostala se tak nejvýše od 4. prosince loňského roku.

Řecko má od ostatních členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu slíbenou pomoc v objemu kolem 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč), zatím ale není jisté, že pomoc bude ve všech zemích i schválena. Kvůli této nejistotě se investoři přiklánějí k bezpečným aktivům, což jsou například drahé kovy.

Důvodem k obavám je ale i případné rozšíření problémů, s nimiž se Řecko potýká, i na další slabé články eurozóny. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Španělsku nebo Portugalsku. Především Španělsko ale zatím nemá se svým zadlužením zdaleka tak vážné problémy, jako má Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK