Výrobce cementu Holcim se propadl do ztráty

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 4. května (ČTK) - Švýcarský výrobce cementu Holcim se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl do ztráty. Důvodem byly mimořádné daňové náklady spojené s restrukturalizací v Severní Americe. Čistá ztráta činila 68 milionů švýcarských franků (1,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 74 milionů CHF ve stejném období loni. Holcim je druhým největším výrobcem cementu na světě.

Tržby se zvýšily o téměř pět procent na 4,7 miliardy franků. Analytici očekávali mnohem horší výsledky, protože firma již dříve uvedla, že kvůli restrukturalizaci bude muset zaúčtovat ztrátu 182 milionů franků.

Firma dodala, že ve druhém čtvrtletí je výhled pro Evropu i Severní Ameriku stále nejistý. Vývoj na rozvíjejících se trzích v Asii a Tichomoří však vidí pozitivně. Trhy v Latinské Americe, Africe a na Blízkém východě mají zůstat stabilní.

Hlavními konkurenty Holcimu jsou francouzská firma Lafarge, mexická Cemex a německý HeidelbergCement. Firma loni bojovala s prudkým poklesem způsobeným finanční krizí. Na výsledky v prvním čtvrtletí negativně zapůsobilo i počasí. Sníh v Evropě a Severní Americe zastavil část stavebních prací. Špatné počasí negativně ovlivnilo i výsledky výrobce cihel Wienerberger.

Mexický konkurent Cemex minulý měsíc uvedl, že hospodařil v prvním čtvrtletí se ztrátou, která byla vyšší, než se čekalo. Důvodem bylo zastavení stavebních prací v zimě, které snížilo prodej, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK