EK: Peníze pro Řecko budou do poloviny května

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 4. května (ČTK) - Eurozóna bude mít nezbytnou část peněz pro Řecko připravenou do poloviny května. Uvedla to dnes Evropská komise a dodala, že přitom nezáleží na tom, zda se v parlamentech jednotlivých zemí zpozdí debata o uvolnění prostředků. Právě nejistota, zda bude pomoc Řecku schválena, dnes přispěla k dalšímu poklesu finančních trhů.

Řecko má od členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu slíbeno zhruba 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Pomoc je rozložena do tří let, už do 19. května má ale Řecko splatné závazky za zhruba 8,5 miliardy eur (zhruba 217,2 miliardy Kč).

Největší část pomoci má Řecku poskytnout Německo, a to asi 22,4 miliardy eur. V Německu ale vůči pomoci panuje odpor a nadšení nezavládlo ani v dalších zemích eurozóny. Se schválením váhají například Slováci, kteří by měli přispět částkou kolem 800 milionů eur.

Německu list Bild dnes napsal, že Řecko bude potřebovat víc peněz, než je schválených 110 miliard eur. Hovoří se o částkách kolem 150 miliard a v předchozích dnech se objevovaly i částky mnohem vyšší. Část ekonomů je přesvědčena, že finanční pomoc Řecku stejně nepomůže a nakonec se nevyhne státnímu bankrotu.

V souvislosti s nervozitou, která na trzích přetrvává navzdory schválené pomoci, klesá zájem o papírová aktiva a je zřetelná snaha investorů koupit bezpečná aktiva. Z toho těží hlavně drahé kovy jako je zlato, jehož cena v posledních dnech stoupá a je blízko rekordu. V některých měnách cena zlata zdolává rekord každým dnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK