SPP CZ loni prodal 30 milionů metrů krychlových plynu

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Plynárenská společnost SPP CZ loni, v prvním roce podnikání v České republice, prodala 30 milionů metrů krychlových plynu. V letošním roce již dohodl podnik, který je dceřinou firmou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), kontrakty na dodávky 500 milionů metrů krychlových. Vedoucí zástupci SPP CZ to dnes novinářům sdělili na tiskové konferenci.

Firma SPP CZ vstoupila na český trh na konci roku 2008 a loni se zaměřila především na přípravu dodávek plynu v roce 2010, uvedl člen představenstva společnosti Dušan Randuška. Cílem firmy je konkurovat největšímu prodejci plynu v ČR RWE Transgas, který má zhruba 67procentní podíl na trhu. Nejprve se ale hodlá dostat po bok hlavního alternativního dodavatele Vemex s asi devítiprocentním podílem na českém trhu.

"Na český trh jsme vstoupili s vědomím, že je otevřen pro nové obchodníky s plynem. S dosaženými výsledky jsme spokojeni. V následujícím období se chceme zaměřit na širší skupinu průmyslových koncových zákazníků," řekl generální ředitel SPP CZ Roman Baláž.

Firma oslovuje se svou nabídkou velkoodběratele a odhaduje, že v dovozu plynu do ČR letos získá nejméně šestiprocentní podíl. O prodeji plynu domácnostem zatím SPP CZ neuvažuje, uvedl Randuška.

Společnost SPP má k dispozici skladovací kapacity v ČR a na Slovensku. Jejich celkový objem se pohybuje kolem 570 milionů metrů krychlových, což umožňuje přísun plynu v případě výpadků dodávek z okolních zemí, uvedli zástupci SPP CZ.

Většinu akcií SPP vlastní slovenský stát. Zbývající podíl si dělí zahraniční společnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK