Zisk výrobce Viagry díky akvizici vyskočil o 33 procent

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. května (ČTK) - Farmaceutické společnosti Pfizer Inc. prudce stouply v prvním čtvrtletí letošního roku zisk i tržby. Výsledky podpořila loňská akvizice firmy Wyeth. Čistý zisk vzrostl o 33 procent na 4,88 miliardy USD (95,5 miliardy Kč). Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Tržby výrobce Viagry či léku na vysoký cholesterol Lipitor ve čtvrtletí vyskočily o 54 procent na 16,75 miliardy USD. K růstu přispěly nové léky od Wyethu, jako antidepresivum Effexor nebo dětská očkovací látka Prevnar. Příznivý vliv na tržby měl i vývoj směnných kurzů.

Finanční ředitel Frank D'Amelio dodal, že nová zdravotní reforma v USA letos zřejmě sníží příjmy firmy o zhruba 300 milionů USD. Firma však přesto potvrdila předchozí výhled na celý letošní rok. Pfizer očekává zisk na akcii v rozmezí 95 centů až 1,10 dolaru a příjmy zhruba 68 miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Pfizer dokončil převzetí amerického výrobce vakcín a biotechnologických produktů Wyeth za 67 miliard USD loni v říjnu. Transakce byla zatím jeho největší akvizicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK